Motorische vaardigheden

Afgelopen week weer een interessante cursus over de motorische ontwikkeling gevolgd. 

Hieronder volgen tips voor ouders om de motorische ontwikkeling te stimuleren. 

SPELLETJES EN TIPS VOOR STIMULEREN GROVE MOTORIEK PEUTER:

- Laat jouw kind veel buitenspelen en in de tuin spelen. Jouw peuter heeft de ruimte nodig om te kunnen ontdekken, uitproberen, experimenteren en simpelweg te kunnen rennen en bewegen.
- Ga veel naar een (buiten)speeltuin gaan. Laat jouw kind (nieuwe) vaardigheden uitproberen en oefenen zoals klimmen, klauteren, glijden, wippen en schommelen. Deze vaardigheden zijn niet altijd even makkelijk thuis te oefenen.
- Creëer ook thuis (af en toe) een uitdagende omgeving! Dit doe je door een parcours te maken van obstakels (poef, kussens, matras, stoelen, kartonnen dozen etc.).
- Geef jouw kind ook figuurlijk de ruimte om te ontdekken en uit te proberen. Begeleid en help jouw kind bij nieuwe, moeilijke en soms gevaarlijke activiteiten zoals klimmen, klauteren, trap lopen, over een muurtje lopen, maar grijp niet gelijk in! Jouw kind moet het eigen lichaam en de mogelijkheden leren kennen.
- Stimuleer het lopen en beperk jouw peuter niet door hem steeds in de buggy vast te zetten. Laat hem zelf regelmatig lopen en help hem zo zijn mogelijkheden uit te bouwen en zijn omgeving te ontdekken. Ga bewust een wandeling maken met jouw kind (bos, park, strand) en betrek hem ook bij de alledaagse ‘wandelingetjes’ (boodschapje doen, brief posten, vuilnis weg gooien). Het lopen kan extra gestimuleerd worden met behulp van een trekdier, duwstok, stokpaard, loopfiets, loopauto, step.
- Speel verstoppertje met jouw peuter, zowel binnen als buiten. Verstoppertje spelen is een spel waarbij verschillende grote motorische vaardigheden geoefend worden; kruipen, sluipen, lopen, rennen, klein maken etc.

SPELLETJES EN TIPS VOOR STIMULEREN FIJNE MOTORIEK:

- Geef jouw kind de ruimte om ‘creatief bezig te zijn’. Spelen met klei, zand, water, modder, scheerschuim, vingerverf, krijt, kwasten, stickers etc. 
- Maak knutselwerkjes met jouw kind. Leer jouw kind papier vouwen en knippen, scheuren en plakken (gebruik schaar met stompe punt). Laat jouw kind veel kleuren met vingerverf, straatkrijt, schoolbord met krijt, viltstiften, dikke kleurpotloden, etc. Hoe meer verschillende materialen hoe meer de fijne motoriek gestimuleerd wordt. 
- Geef jouw kind de ruimte om ‘inventief bezig te zijn’. Spelen met lege (lucifer)doosjes, muntstukken, stokjes, verpakkingsmateriaal, kurken, knopen, wasknijpers, toiletpapier.
- Geef jouw kind de ruimte om te ‘construeren’. Leer jouw kind schroeven indraaien, moeren aanspannen, hameren, spijkers inslaan. Hiervoor zijn hele leuke constructiematerialen voor kinderen op de markt.
- Geef jouw kind de ruimte om te ‘sorteren’. Sorteren van kralen in verschillende vormen en kleuren, dominostenen, maar ook puzzelen.
- Laat jouw kind ook eens met de andere hand eten, een pagina van een boek omslaan, een toren bouwen, tekenen etc. Ook leuk om in beide handen een viltstift te houden en een mooie tekening te maken op een groot vel wit papier.
1 Geldt voor leveringen naar Nederland. Klik op de volgende link voor andere landen en informatie over de berekening van de leverdatum: leverings- en betalingsvoorwaarden
2 Op grond van de kleineondernemersregeling (artikel 25 van de Wet op de omzetbelasting) heffen en vermelden wij geen omzetbelasting.